czwartek, 30 maja 2013

Jabłecznik

Jabłecznik

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru
0,5 szklanki kaszy manny
mały proszek do pieczenia
70 dag oczyszczonych jabłek lub duży słoik musu jabłkowego
cukier waniliowy lub aromat
cynamon


Przygotowanie:

Margarynę stopić, ostudzić i wlać do cukru, dodać całe jajka.
Przesianą mąkę i proszek stopniowo dodać do masy.
Połowę ciasta wlać do formy.
Ułożyć na cieście jabłka lub mus jabłkowy wymieszany z kaszą manną i odrobiną cynamonu. 
Piec w 175 stopniach przez 50 minut.


Jeśli do ciasta dodaje się same jabłka, polecam je lekko "podsmażyć" w garnku aby jabłka puściły sok i zrobił się z nich dżem. Całość ostudzić i połączyć z kaszą manną.

2 komentarze: