sobota, 25 maja 2013

Kruchy placek kokosowy

Kruchy placek kokosowy

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

1 litr kwaśnej śmietany 18%
25 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
4 białka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. 1/3 ciasta włożyć do lodówki. Resztę ciasta wyłożyć na blaszkę.
W rondlu lekko podgrzać śmietanę, dodać wiórki i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka z cukrem.
Wymieszaną masę wyłożyć na ciasto i posypać kawałkami ciasta z lodówki. Piec w piekarniku przy 170 stopniach przez 45 minut. Jedną część ciasta można zakolorować kakao.

Jak widać na zdjęciu, ja zakolorowałam obie części ciasta.

1 komentarz: