Kruchy placek kokosowy |
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1 litr kwaśnej śmietany 18%
25 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
4 białka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. 1/3 ciasta włożyć do lodówki. Resztę ciasta wyłożyć na blaszkę.
W rondlu lekko podgrzać śmietanę, dodać wiórki i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka z cukrem.
Wymieszaną masę wyłożyć na ciasto i posypać kawałkami ciasta z lodówki. Piec w piekarniku przy 170 stopniach przez 45 minut. Jedną część ciasta można zakolorować kakao.
Jak widać na zdjęciu, ja zakolorowałam obie części ciasta.
oo ciekawe ciasto baaardzo :) i proszte :)
OdpowiedzUsuń