Cycki teściowej |
Składniki na ciasto:
6 białek
15 dag cukru pudru
15 dag suchego maku
15 dag wiórek kokosowych
1 łyżka proszku do pieczenia
Ubić jak na biszkopt. Białka ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia.
Składniki na masę:
6 żółtek
15 dag cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 szklanki mleka
1 kostka masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać oprócz masła w 1/2 szklanki mleka i wlać do pozostałego, gotującego się mleka. Ostudzony budyń zmiksować z masłem.
Biszkopty namoczyć w alkoholu i układać jeden obok drugiego. Polać polewą. Na każdym biszkopcie ułożyć po jednym rodzynku.
ja cycków nie oblewam polewą, bo potem wszystko mi się łamie, między biszkoptami tylko je polewam ;)
OdpowiedzUsuńa robisz swoja polewe czy masz ta kupna? bo kupna sie kruszy i lamie. swoja jest miekka :)
Usuń