sobota, 25 maja 2013

Cycki teściowej

Cycki teściowej

Składniki na ciasto:

6 białek
15 dag cukru pudru
15 dag suchego maku
15 dag wiórek kokosowych
1 łyżka proszku do pieczenia

Ubić jak na biszkopt. Białka ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia.

Składniki na masę:

6 żółtek
15 dag cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 szklanki mleka
1 kostka masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać oprócz masła w 1/2 szklanki mleka i wlać do pozostałego, gotującego się mleka. Ostudzony budyń zmiksować z masłem.
Biszkopty namoczyć w alkoholu i układać jeden obok drugiego. Polać polewą. Na każdym biszkopcie ułożyć po jednym rodzynku.

2 komentarze:

  1. ja cycków nie oblewam polewą, bo potem wszystko mi się łamie, między biszkoptami tylko je polewam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a robisz swoja polewe czy masz ta kupna? bo kupna sie kruszy i lamie. swoja jest miekka :)

      Usuń