sobota, 25 maja 2013

Słodkie racuchy z twarogiem

Słodkie racuszki z twarogiem

Składniki na ciasto:
20 dag twarogu
1/2 szklanki mleka
2 jajka
10 dag mąki
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Twaróg pokruszyć, umieścić w wysokim naczyniu. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mleko. Całość zmiksować na gładką masę. Następnie wmieszać mąkę. Do białek dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą serową. Na głębokiej patelni dobrze rozgrzać olej. Ciasto nabierać łyżką i formować nieduże racuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor (ok. 2-3 minuty). Racuszki można podawać z konfiturą, cukrem, cukrem pudrem lub jak kto woli ;).

Ciasto na racuszki może wyjść 'lejące' takie jak naleśnikowe. Moje takie nie wyszło. Na zdjęciu racuchy są zbite dlatego, że użyłam prawdziwego białego sera domowej roboty, który był suchy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz