Sernik z rosą |
Składniki na ciasto:
25 dag mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag margaryny
10 dag cukru
Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na blaszkę. Zrobić widelcem "dziurki" na cieście.
Składniki na masę serową:
1 kg sera
1 kg sera
2 cukry waniliowe
2 jajka
4 żółtka
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
Przygotowanie:
Jajka z żółtkami utrzeć z cukrami waniliowymi, dodać olej. Stopniowo dodawać zmielony ser, budyń a na końcu dodać mleko (masa będzie bardzo rzadka i taka ma być!). Masę wylać na ciasto. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. W tym czasie ubić pianę z białek.
Piana:
4 białka
3/4 szklanki cukru
Po 50-u minutach pieczenia wylać pianę na ciasto i piec jeszcze 10-15 minut. Sernik po upieczeniu zostawić jeszcze chwilkę w nagrzanym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz