sobota, 25 maja 2013

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Składniki na ciasto:

25 dag mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag margaryny
10 dag cukru

Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na blaszkę. Zrobić widelcem  "dziurki" na cieście.

Składniki na masę serową:
1 kg sera
2 cukry waniliowe
2 jajka
4 żółtka
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe

Przygotowanie:

Jajka z żółtkami utrzeć z cukrami waniliowymi, dodać olej. Stopniowo dodawać zmielony ser, budyń a na końcu dodać mleko (masa będzie bardzo rzadka i taka ma być!). Masę wylać na ciasto. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. W tym czasie ubić pianę z białek.

Piana:

4 białka
3/4 szklanki cukru

Po 50-u minutach pieczenia wylać pianę na ciasto i piec jeszcze 10-15 minut. Sernik po upieczeniu zostawić jeszcze chwilkę w nagrzanym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz