niedziela, 26 maja 2013

Tiramisu

Tiramisu

Składniki:

4 jajka
500g sera Mascarpone
4 łyżki cukru
16 łyżek amaretto lub innego wyrazistego alkoholu
2 łyżeczki sypanej lub rozpuszczalnej kawy
kako do posypania
biszkopty

Przygotowanie:

Zaparzyć kawę i pozostawić do ostygnięcia. Do schłodzonej kawy wlać 8 łyżeczek amaretto. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek wlać 8 łyżek amaretto. Żółtka ubić z cukrem. Do ubitych żółtek dodać ser Mascarpone, wymieszać. Dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać. Biszkopty namoczyć w kawie i układać w pojemniku lub głębokiej blaszce. Na warstwie biszkoptów dać warstwę masy, następnie znowu warstwę i resztę masy. Na wierzchu posypać kakao. Gotowe Tiramisu schłodzić przez parę godzin w lodówce.

Ja zrobiłam 3 warstwy biszkoptów i 3 warstwy masy. Zamiast amaretto, użyłam zwykłą wódkę.

8 komentarzy:

  1. zamiast jajek dodaj bitą śmietanę, zobaczysz że jest lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A bez alkoholu?? Można?? Bo przy moich dwóch chłopakach nie przejdzie. Aga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, ze mozna:) biszkopty mozna namoczyc w mleku lub w ogole ich nie moczyc:) mozna zrobic tez bez jajek z ubita kremowka i serem mascarpone :)

      Usuń
    2. raczej moczyć się powinno, więc rozpuść samą kawę rozpuszczalną, ale alkoholu to tam jest tyle, że dzieciaki nawet nie poczują a tym bardziej nie zaszkodzi :)

      Usuń