Ciasto marchewkowe |
Składniki na ciasto:
1 i 1/4 szklanki oleju
2 szklanki drobno utartej marchewki
4 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 garść orzechów
1 garść rodzynek
Składniki na polewę:
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki wody
Przygotowanie:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo niedużymi porcjami mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz orzechy i rodzynki. Piec w temperaturze 200 stopni C ok 55 minut.
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo niedużymi porcjami mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz orzechy i rodzynki. Piec w temperaturze 200 stopni C ok 55 minut.
Przygotować polewę. Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Posmarować zimne ciasto.
noi wiem co następne będzie do pieczenia, własnie tooo!! :)
OdpowiedzUsuńpolecam. ciasto jest pprzepyszne i bardzo aromatyczne, a marchewki w ogole nie czuc:)
Usuń