sobota, 25 maja 2013

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:

1 i 1/4 szklanki oleju
2 szklanki drobno utartej marchewki
4 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 garść orzechów
1 garść rodzynek

Składniki na polewę:

1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki wody

Przygotowanie:

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo niedużymi porcjami mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz orzechy i rodzynki. Piec w temperaturze 200 stopni C ok 55 minut.
Przygotować polewę. Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Posmarować zimne ciasto.

2 komentarze:

  1. noi wiem co następne będzie do pieczenia, własnie tooo!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam. ciasto jest pprzepyszne i bardzo aromatyczne, a marchewki w ogole nie czuc:)

      Usuń