wtorek, 6 sierpnia 2013

Placki z ziemniaków i kabaczka

Jeszcze parę lat temu nie było mowy, żebym modyfikowała przepis na placki ziemniaczane. Dla mnie była to profanacja placków. Parę dni temu natrafiłam na ten przepis i postanowiłam, że zrobię placki po innemu. Wyszły bardzo smaczne i na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz.


1 mały kabaczek
7 sporej wielkości ziemniaków
1 cebula
spory ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz, vegeta


Kabaczka obieramy, pozbywamy się miąższu ścieramy na tarce o małych oczkach. Ziemniaki oraz cebulę również ścieramy na tarce. Proponuję aby połowę ziemniaków i połowę kabaczka zetrzeć na najmniejszych oczkach. Wtedy smak jest bardziej wyrazisty. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy i wszystko mieszamy. Smażymy na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy.

Inspirowałam się tym przepisem: http://www.gotujmy.pl/placki--z-kabaczka-lub-cukini,przepisy,37885.html

2 komentarze:

  1. ciekawe :) jak tylko zdobędę kabaczka wiem co zrobię hihi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak ci posmakuja, to na pewno zrobisz je kolejny raz:)

      Usuń