poniedziałek, 9 września 2013

Sos słodko-kwaśny

Ten przepis od jakiegoś czasu krąży po moich blogowych znajomych. Wszyscy o nim pisali, więc i ja zapragnęłam go zrobić. Na zimę będzie jak znalazł do szybkich obiadów. Smakuje jak prawdziwy sos słodko-kwaśny i jest dużo lepszy niż ten kupowany, w którym można wyczuć jedynie cebulę jako dodatek. 


3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 surowa papryka (ja nie dodawałam)
puszka ananasa + sok
puszka kukurydzy
kilka ząbków czosnku
2 łyżki musztardy
3/4 szklanki octu
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki białego pieprzu
2 łyżki słodkiej papryki
1/4 łyżki chili
2 łyżki soli
1 łyżka curry
0.5 litra zimnej wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy na 4 a następnie na piórka. Te dwa składniki gotujemy ze sobą przez godzinę. Należy często mieszać, bo lubi się przypalać. Po godzinie dodajemy pokrojonego ananasa wraz z sokiem, odcedzoną kukurydzę, drobniutko pokrojony czosnek, musztardę, ocet, cukier, pieprz, paprykę, chili, sól oraz curry. Gotujemy przez kolejne pół godziny. Następnie w zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i gotowy płyn wlewamy do sosu. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Wlewamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 20 minut. 

Źródła przepisu nie podam, gdyż dostałam ten przepis od blogowej znajomej i nie wiem czy znajduje się on gdzieś na stronie internetowej.

11 komentarzy:

  1. Ładnie wygląda, lubię taki sos w połączeniu z ryżem i kurczakiem. :) Zapraszam do mnie w odwiedziny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja też:) dla mnie to jest najlepsze połączenie:)

      Usuń
  2. Robiłam go w zeszłym roku. Przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. więc gdzieś musi krążyć ten przepis:)

      Usuń
  3. Lubię taki sos, ale nigdy jeszcze sama taki nie robiłam. Z chęcią wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. :) mniam :)
    pewnie gdzieś krąży po blogach kulinarnych już :) duzo dziewczyn wzięło ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanie,jeżeli w tej chwili nie mam dostępu do pomidorów malinowych czy mogę użyć pomidorów z puszki??
    wydają mi się lepsze niż te, co o tej porze roku są dostępne na sklepowych półkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno sa lepsze niz aktualne pomidory, ktore z pomidorami nie maja nic wspolnego. Jednak pomidory w puszcze zawieraja szkodliwy BPA. Radzilabym poczekac do sezonu pomidorowego. No chyba ze nie moze sie Pani doczekac to proponowalabym zrobic mniejsza porcje taka "na teraz". Mam nadzieje ze pomoglam :)

      Usuń
  6. Rewelacyjny sos polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. na ile to jest słoiczków ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tej porcji wyszło mi 10 słoiczków o wielkości jak mniejszy majonez winiary

      Usuń