Nigdy nie piekłam tortów. Myślałam, że to jest wyższa szkoła jazdy. Niedawno mój narzeczony miał urodziny, więc postanowiłam zrobić mu niespodziankę. Upiekłam mu tort, pierwszy raz w swoim życiu. Wyglądem może idealny nie jest, ale smakował obłędnie.
Proszę nie patrzeć na tę nitkę, bo była ona tylko robocza, aby biszkopty nie odpadły
Biszkopt:
6 jajek
niepełna szklanka cukru
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżką mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na
bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej szpatułką).
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków
formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Do formy wyłożyć
ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do
tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w
formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do
ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3
blaty.
Blaty ciasta można namoczyć kompotem, wodą z cytryną lub innym ponczem.
Masa:
400 ml śmietanki kremówki (36%)
2 opakowania serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
2 opakowania borówek lub innych owoców
Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania
dodając cukier puder. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie
wymieszać, by nie było grudek.
Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Nasączyć 1/2
szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią warstwę borówek. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, nasączyć 1/2
szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę borówek,
przykryć ostatnim blatem biszkoptu i nasączyć resztą kompotu. Wierzch
i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować. Na wierzch można posypać czekoladą mleczną startą na tarce o grubych oczkach.
Przepis pochodzi z: http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-smietankowo---truskawkowy,-najprostszy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz