środa, 21 sierpnia 2013

Tort nazwany przez gości ogródkiem

Nigdy nie piekłam tortów. Myślałam, że to jest wyższa szkoła jazdy. Niedawno mój narzeczony miał urodziny, więc postanowiłam zrobić mu niespodziankę. Upiekłam mu tort, pierwszy raz w swoim życiu. Wyglądem może idealny nie jest, ale smakował obłędnie. 

Proszę nie patrzeć na tę nitkę, bo była ona tylko robocza, aby biszkopty nie odpadły

Biszkopt:

6 jajek
niepełna szklanka cukru
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżką mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej szpatułką).
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Do formy wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Blaty ciasta można namoczyć kompotem, wodą z cytryną lub innym ponczem. 

Masa:

400 ml śmietanki kremówki (36%)
2 opakowania serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
2 opakowania borówek lub innych owoców

Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.

Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią warstwę borówek. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę borówek, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i nasączyć resztą kompotu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować. Na wierzch można posypać czekoladą mleczną startą na tarce o grubych oczkach.

Przepis pochodzi z: http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-smietankowo---truskawkowy,-najprostszy





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz