środa, 7 sierpnia 2013

Ciasto z jeżynami na truskawkowej maślance

Uwielbiam szybkie i proste ciasta, których pieczenie nie zajmuje nawet godziny. To ciasto do takich należy. Zrobiłam przegląd lodówki i znalazłam w niej maślankę. Jednak nie naturalną, a truskawkową. Pomyślałam sobie, dlaczego nie? I tym sposobem wyszło nowe ciasto.


1 szklanka truskawkowej maślanki
1 szklanka cukru
3 jajka
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
1 małe opakowanie cukru waniliowego
miseczka jeżyn
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej, maślankę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy a na wierzch układamy jeżyny. Ciasto można posypać kruszonką. Pieczemy 30-35 minut w 175 stopniach.

Inspirowałam się tym przepisem: http://wizaz.pl/kulinaria/przepis,1042,ciasto-na-maslance


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz