poniedziałek, 12 grudnia 2016

Puszysty sernik

Sernik niebiański, puszysty i delikatny jak chmurka. Wyrasta na całą blaszkę, później lekko opada. W smaku rewelacja. Przepis dostałam od rodziny.



Spód

1,5 szklanki mąki
12 łyżek cukru pudru
3/4 kostki margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na dno blachy.

Masa serowa

7 jaj
1 kg twarogu z wiaderka
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 budynie (waniliowy lub śmietankowy)

W naczyniu rozetrzeć 1/2 szklanki cukru, żółtka i olej.  Dodać budynie, mleko i twaróg i miksować do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Pianę z białek delikatnie wymieszać z masą serową. Masę przelać na ciasto. Piec godzinę w temperaturze 190 stopni lub do momentu, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.

2 komentarze:

  1. o łał, coś nowego, sernik w innym wydaniu, aż się musze skusić na niego kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest tak delikatny i dobry, że zrobiłam go chyba 4 raz. Nigdy nie zdążyłam ze zdjęciem. Dopiero teraz przy ostatnik kawałku ;)

      Usuń