środa, 21 grudnia 2016

Śledzie z miodem i cebulą

Przepis z gazety, ale towarzyszy nam o wielu lat nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Śledzie te idealnie nadają się na imprezy urodzinowe czy imieninowe.



6 matjasów
4 duże cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
2 łyżki octu
1/2 szklanki oleju
sól pieprz

Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelnię wlać część oleju  i na nim lekko podsmażyć cebulę. Następnie podać pozostałe składniki: olej, koncentrat pomidorowy, miód, ocet. Przyprawić i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć do naczynia. Na to dać połowę zalewy. Na zalewę wyłożyć pozostałe śledzie i na to zalewę. Śledzie najlepiej trzymać w zamkniętym naczyniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz