Dzisiaj prezentuję Wam szybki, smaczny i dietetyczny obiad. Z racji tego, iż mam mamę chorą na cukrzycę, która jest insulinozależna, do tego ma miażdżycę, co jakiś czas będę zamieszczać takie przepisy, które będą zarówno nisko tłuszczowe jak i nie będą miały dużego wpływu na poziom cukru. Przepis ten jest sprawdzony. Dwie godziny po obiedzie poziom glikemiczny wynosił 163. Chciałabym zaznaczyć, że nie jestem dietetykiem. Próbuję, kombinuję i uczę się na błędach. Mam nadzieję, że komuś te przepisy przydadzą się.
sznycle z indyka
ziemniaki
biała rzodkiew
łyżka śmietany
natka pietruszki
koperek
sól
pieprz
Podane składniki wedle uznania
Ziemniaki ugotować. Sznycle dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w natce pietruszki i koperku. Przełożyć do folii aluminiowej (błyszcząca strona do zewnątrz). Całość minimalnie oprószyć solą i pieprzem. Mięso zawinąć w folię i piec w piekarniku do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Rzodkiew zetrzeć na tarce. Posolić oraz połączyć ze śmietaną. Dla diabetyka oczywiście bez śmietany.
sama mam mamę cukrzyka, ale nigdy nie zastanawiałam się nad jej dieta, bo wiem, że nie chce ściśle się trzymać. Jednak jakieś tam podstawy znam i własnie się zastanawiałam nad śmietaną w diecie cukrzycowej - dobrze, że dodałaś na końcu to zdanie, bo bym pomyślała, że naprawdę mamie dałaś śmietanę ;) - zabójstwo dla cukrzykowej trzustki
OdpowiedzUsuńPrzy cukrzycy ziemniaki nie wskazane wysokie IG,prawie 100 po ugotowaniu,można je zastąpić kaszą gruboziarnistą lub brązowym ryżem.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń