poniedziałek, 3 czerwca 2013

Zapiekanka "na winie", czyli to co nam się nawinie ;)

Zapiekanka

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg ulubionego makaronu
opakowanie pieczarek
3 cebule
3 ząbki czosnku
pół słoiczka przecieru pomidorowego
margaryna
ser zółty do posypania
sól, pieprz, vegeta


Przygotowanie:

Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu. Pieczarki umyć i pokroić w grubszą kostkę. Na patelni roztopić trochę margaryny, zeszklić na tym jedną cebulę i wrzucić pokrojone pieczarki. Podsmażyć je przez 10 minut. Następnie na drugiej patelni zeszklić kolejne dwie cebule i wrzucić mięso mielone. Przyprawić je wedle uznania.  Gdy mięso będzie już gotowe to rozrobić pół słoiczka koncentratu z połową szklanki wody. Tak przygotowany sos wlać do mięsa. Do sosu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Naczynie żaroodporne nasmarować odrobiną margaryny. Wrzucić ugotowany makaron, pieczarki i sos z mięsem. Wszystko wymieszać a wierzch posypać startym serem. Tak przygotowaną zapiekankę podpiec w nagrzanym piekarniku do do momentu roztopienia się zółtego sera.

4 komentarze:

  1. mmmm brzmi pysznie,może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodalabym jeszcze papryke bo zawsze mam w lodowce i pomidory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o papryce tez myslalam i to bylby tez trafny wybor, lecz nie mialam jej w lodowce:) a zamiast przecieru moga byc pomidory:)

      Usuń