niedziela, 23 czerwca 2013

Sernik z kruszonką

Czy mówiłam Wam już, że jestem miłośniczką serników? Kocham serniki pod każdą postacią. W swojej 'karierze' kulinarnej zrobiłam ich naprawdę sporo, ale zawsze to nie było to, co chciałam. W końcu znalazłam przepis na ten jeden, jedyny sernik w swoim rodzaju. Jego smak jest przepyszny, a Was zachęcam do zrobienia ;)


Sernik z kruszonką



Składniki na kruszonkę:

3 szklanki mąki
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
3-4 łyżki kakao

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zrobić kruszonkę.

Składniki na masę serową:

1 kg sera dwukrotnie zmielonego lub w pudełku
15 dag masła
1 szklanka cukru
4 żółtka
4 białka + białka z kruszonki
1 budyń śmietankowy bądź waniliowy

Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka, zmielony ser i budyń. Na koniec do masy serowej dać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Do masy serowej można dodać np rodzynki.

Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wsypać połowę kruszonki i palcami ugnieść ciasto. Na to wykładamy masę serową i przykrywamy drugą połową kruszonki. Wierzch można posypać kokosem lub płatkami migdałów.



1 komentarz:

  1. Wygląda ciekawie. Choć w moim przypadku rodzynki odpadają;p

    OdpowiedzUsuń