poniedziałek, 17 czerwca 2013

Murzynek z dżemem

Murzynek z dżemem

Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżka kakao
10 łyżek dżemu śliwkowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki czubate przyprawy do piernika
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju



Przygotowanie:

Do mąki dodać przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać kakao, następnie dżem i zmiksować. Dodać przygotowaną wcześniej mąkę, oliwę, mleko i dokładnie wszystko wymieszać mikserem. Przygotowane ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą i posypać wiórkami.

1 komentarz:

  1. Murzynek - ciasto które nawet jak wyjdzie zakalcowate to i tak szybko zniknie ze stołu:)

    OdpowiedzUsuń