poniedziałek, 1 września 2014

Sos serowo-brokułowy

Przepis dostałam od znajomej, a że lubię brokuła pod każdą postacią, to pomyślałam sobie "dlaczego nie?". Zawsze chciałam zrobić swój sos serowy, ale nie wiedziałam jak się do niego zabrać. No, to teraz już wiem, choć to żadna filozofia :)


1 brokuł
1 cebula
2 duże serki topione śmietankowe/ziołowe
margaryna
pieprz

Cebulę zeszklić na odrobinie margaryny. Dodać różyczki brokuła i lekko podsmażyć wraz z cebulą. Następnie dodać wodę i dusić brokuła aż do miękkości. Gdy brokuł będzie już miękki dodać serki pokrojone w kostkę (szybciej się roztopią). Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można podlać wodą. Całość doprawić pieprzem. 
Sos idealnie nadaje się do makaronu.

2 komentarze: