Przepis jest bajecznie prosty. Jeśli ciasto drożdżowe mi wyszło, to Tobie tym bardziej wyjdzie. Z tego ciasta można zrobić naprawdę wszystko co tylko dusza zapragnie. Może to być ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, mogą to być drożdżówki lub nawet małe bułeczki drożdżowe. Wybór należy do Ciebie :)
Rozczyn
5 dag drożdży
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
Ponadto
pół kg mąki
1 jajko
pół szklanki oleju/rozpuszczonej margaryny (tutaj polecam użyć tej drugiej wersji, gdyż olej jest zbyt ciężki)
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z cukrem. Dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 15-20 min. Po tym czasie, jeśli rozczyn będzie gotowy, tzn jeśli będą widoczne bąbelki, dosypać pozostałą mąkę, jajko oraz tłuszcz i zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i poczekać, aż ciasto podwoi swoją wielkość. Piec w temp. 180 stopni do tzw suchego patyczka bądź do momentu, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Lubie takie smakołyki
OdpowiedzUsuńja też. w przepisie popełniłam błąd w przygotowaniu rozczynu, ale już poprawiłam, co by komuś zakalec nie wyszedł ;)
UsuńMniam :) Zapach pieczonego ciasta drożdżowego to chyba najlepszy zapach, jaki może się wydobyć z piekarnika :)
OdpowiedzUsuń