czwartek, 11 września 2014

Risotto z dynią

Z serii: wspólne gotowanie z teściową. Muszę Wam powiedzieć, że moja przyszła teściowa wcale nie jest taka zła! Oby tak już zostało na zawsze. Kolacja miała być zupełnie inna, a wyszło smaczne risotto. Nie miałyśmy białego wina, więc dodałyśmy czerwone i też wyszło, choć myślę, że z białym byłoby jeszcze lepsze.


 2 cebule
250 g ryżu do risotto
1 podwójna pierś z kurczaka
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
1 l bulionu
1/4 małej dyni
125 ml mleczka kokosowego
oliwa
sól, pieprz


Dynię pokroić w kostkę (bez miąższu). Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną dynię. Dusić pod przykryciem razem z cebulą do momentu aż dynia będzie miękka. Dodać mleczko kokosowe i zmiksować blenderem na puree.
Pierś umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę. Drugą cebulę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy. Dodać kurczaka i smażyć aż do miękkości. Następnie dodać ryż. To wszystko smażyć do momentu aż ryż się zeszkli. Dodać wino i dusić aż do jego wyparowania. Następnie dodać bulion i dusić przez jakieś 15-20 min. Ryż ma wchłonąć bulion oraz musi być miękki. Pod koniec duszenia dodać wcześniej przygotowane puree. Przyprawić. Dusić razem przez ok 5 min. Całość można posypać startym parmezanem.

3 komentarze:

  1. teraz jest czas na dynie wiec przepis przyda sie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam risotto, nawet nie umiem sobie wyobrazić smaku, za to wiem, że zawsze mi się to kojarzyło ze słodkim deserem :D

    OdpowiedzUsuń