niedziela, 14 września 2014

Sos z suszonych grzybów

Sezon na grzyby powoli się rozpoczyna, więc dzisiaj zapraszam Was na sos grzybowy. Możecie go zrobić zarówno z suszonych, jak i świeżych grzybów. Gwarantuję, że smak sosu będzie ten sam :)


spora garść suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
3/4 łyżki mąki pszennej
masło
sól, pieprz

Grzyby namoczyć w wodzie na godzinę przed zrobieniem sosu. Następnie je ugotować. Pokroić wedle uznania. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Dodać pokrojone grzyby i smażyć przez ok. 10 min. Po tym czasie grzyby podlać wodą (ilość wedle uznania). Dusić przez ok 5 min. W tym czasie śmietanę dokładnie wymieszać widelcem wraz z mąką, dodać do tego 3-4 łyżki gorącej wody z sosu i dokładnie wymieszać (sos się wtedy nie zważy). Gotowy płyn wlać do sosu, wymieszać i doprawić. 

W przypadku świeżych grzybów postępować tak samo, z tym, że grzyby przed zrobieniem sosu obgotować dwa razy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz