wtorek, 30 lipca 2013

Wiewiórka

Gdy pierwszy raz przeczytałam przepis na to ciasto, pomyślałam sobie, że ono musi być bardzo smaczne. Jest tanie i szybkie w robieniu, bo sama robota przy robieniu ciasta trwa jakieś 10 minut:) W przepisie jest ono z cynamonem i jest też smaczne. Za drugim razem zabrakło mi cynamonu i zamiast niego dodałam 2 łyżeczki ciemnego kakao. Dopiero z nim ciasto nabrało charakteru i jest o wiele smaczniejsze niż z cynamonem.

 

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
dowolne jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżeczki  cynamonu lub 2-3 łyżeczki kakao
15 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych 
0,75 szklanki oleju roślinnego

Polewa:
125g margaryny
2 łyżki mleka
6 łyżek cukru
2 łyżki kakao


Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
Wsypywać powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodawać pojedynczo żółtka. Powoli dosypywać mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wlać olej. Na końcu dodać jabłka i orzechy. Całość delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.
 Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w rondelku i lekko ostudzoną polać na ciasto.

Przepis na ciasto pochodzi z www.kuchnialidla.pl

niedziela, 28 lipca 2013

Kruche z agrestem lub porzeczką

To ciasto jak dla mnie jest rewelacyjne. Idealne dla tych, co nie lubią zbyt słodkich ciast. Jest ono kwaskowe, ale bardzo smaczne. Proste w wykonaniu i niedrogie. Warto je zrobić :)


Kruche z agresto-porzeczką


Na ciasto:  
260g mąki krupczatki (ja dałam pszenna)
100g margaryny
2 łyżki cukru
3 żółtka 
1 cukier waniliowy
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na pianę: 
3 białka
1 saszetka budyniu waniliowego
100g cukru pudru
Dodatkowo: 
500g agrestu

 Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i margarynę. Zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki na ok. 1 godz. Blachę wykładamy papierem do pieczenia (ja nie dawałam papieru, tylko blaszkę wysmarowałam margaryną).
Ciastem z lodówki wylepiamy formę lub trzemy je na tarce i lekko dociskamy do blaszki. Agrest myjemy, odcinamy ogonki i ewentualnie większe owoce kroimy na połówki. Agrest przekładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając powoli cukier i dalej miksując na gładką masę. Na końcu dodajemy budyń. Pianę przekładamy na agrest. Ciasto z zamrażalnika wyjmujemy i trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na piankę.
Ciasto pieczemy w 180- 190 stopniach przez ok. 45 min.

Przepis pochodzi z  http://slodkieniebo.blogspot.com