Kruche z agresto-porzeczką |
Na ciasto:
260g
mąki krupczatki (ja dałam pszenna)
100g
margaryny
2
łyżki cukru
3
żółtka
1
cukier waniliowy
2
łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Na pianę:
3
białka
1
saszetka budyniu waniliowego
100g
cukru pudru
Dodatkowo:
500g
agrestu
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Dodajemy żółtka i margarynę. Zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do
zamrażarki, resztę do lodówki na ok. 1 godz. Blachę wykładamy
papierem do pieczenia (ja nie dawałam papieru, tylko blaszkę wysmarowałam margaryną).
Ciastem z lodówki wylepiamy formę lub trzemy je na tarce i lekko dociskamy do blaszki. Agrest myjemy, odcinamy ogonki i ewentualnie większe owoce kroimy na połówki. Agrest przekładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając powoli cukier i dalej miksując na gładką masę. Na końcu dodajemy budyń. Pianę przekładamy na agrest. Ciasto z zamrażalnika wyjmujemy i trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na piankę.
Ciasto pieczemy w 180- 190 stopniach przez ok. 45 min.
Ciastem z lodówki wylepiamy formę lub trzemy je na tarce i lekko dociskamy do blaszki. Agrest myjemy, odcinamy ogonki i ewentualnie większe owoce kroimy na połówki. Agrest przekładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając powoli cukier i dalej miksując na gładką masę. Na końcu dodajemy budyń. Pianę przekładamy na agrest. Ciasto z zamrażalnika wyjmujemy i trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na piankę.
Ciasto pieczemy w 180- 190 stopniach przez ok. 45 min.
Przepis pochodzi z http://slodkieniebo.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz