Gdy pierwszy raz przeczytałam
przepis na to ciasto, pomyślałam sobie, że ono musi być bardzo smaczne.
Jest tanie i szybkie w robieniu, bo sama robota przy robieniu ciasta
trwa jakieś 10 minut:) W przepisie jest ono z cynamonem i jest też
smaczne. Za drugim razem zabrakło mi cynamonu i zamiast niego dodałam 2
łyżeczki ciemnego kakao. Dopiero z nim ciasto nabrało charakteru i jest o
wiele smaczniejsze niż z cynamonem.
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
dowolne
jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu lub 2-3 łyżeczki kakao
15 dag orzechów
włoskich drobno pokrojonych
0,75 szklanki oleju roślinnego
Polewa:
125g margaryny
2 łyżki mleka
6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
Wsypywać powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodawać
pojedynczo żółtka. Powoli dosypywać mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia
oraz cynamonem. Wlać olej. Na końcu dodać jabłka i orzechy. Całość delikatnie
wymieszać. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.
Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w rondelku i lekko ostudzoną polać na ciasto.
Przepis na ciasto pochodzi z www.kuchnialidla.pl
Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w rondelku i lekko ostudzoną polać na ciasto.
Przepis na ciasto pochodzi z www.kuchnialidla.pl
hahaha, wiesz jak to się u mnie nazywa?? salceson :D
OdpowiedzUsuńserio?:P A co to ma wspolnego z salcesonem?:D
Usuńjabłka są jasne, a ciasto ciemne i wygląda jak salceson :D
Usuń