wtorek, 30 lipca 2013

Wiewiórka

Gdy pierwszy raz przeczytałam przepis na to ciasto, pomyślałam sobie, że ono musi być bardzo smaczne. Jest tanie i szybkie w robieniu, bo sama robota przy robieniu ciasta trwa jakieś 10 minut:) W przepisie jest ono z cynamonem i jest też smaczne. Za drugim razem zabrakło mi cynamonu i zamiast niego dodałam 2 łyżeczki ciemnego kakao. Dopiero z nim ciasto nabrało charakteru i jest o wiele smaczniejsze niż z cynamonem.

 

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
dowolne jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżeczki  cynamonu lub 2-3 łyżeczki kakao
15 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych 
0,75 szklanki oleju roślinnego

Polewa:
125g margaryny
2 łyżki mleka
6 łyżek cukru
2 łyżki kakao


Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
Wsypywać powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodawać pojedynczo żółtka. Powoli dosypywać mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wlać olej. Na końcu dodać jabłka i orzechy. Całość delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.
 Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w rondelku i lekko ostudzoną polać na ciasto.

Przepis na ciasto pochodzi z www.kuchnialidla.pl

3 komentarze:

  1. hahaha, wiesz jak to się u mnie nazywa?? salceson :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serio?:P A co to ma wspolnego z salcesonem?:D

      Usuń
    2. jabłka są jasne, a ciasto ciemne i wygląda jak salceson :D

      Usuń