niedziela, 23 lipca 2017

Fasolowe ciasto z czekoladą - dla diabetyków

Ciasto idealne dla diabetyków. Zamiast cukru, ksylitol. Mocno czekoladowe. Przygotowanie jego jest niemal błyskawiczne. Dla mnie, miłośniczki słodkości, to ciasto aż taką petardą nie jest, ale mojej mamie, która ma cukrzycę, to ciasto bardzo posmakowało. Cukier po nim również nie jest wysoki. 


puszka czerwonej fasoli
4 łyżki kakao
4 średnie jajka
25 g gorzkiej czekolady
5 łyżek ksylitolu
łyżeczka sody oczyszczonej

Białka oddzielić od żółtek. Blenderem zmiksować fasolę z żółtkami, kakao oraz sodą. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, stopniowo dodając ksylitol. Pianę delikatnie połączyć z masą fasolową. Pod koniec wsypać drobno posiekaną czekoladę. Gotowe ciasto przelać do foremki (dł. 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.

Przepis pochodzi z książki ,,Ciasta i desery dla diabetyków"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz