niedziela, 22 grudnia 2013

Wigilijny barszcz

Parę dni temu dodałam przepis na farsz do uszek, więc dzisiaj podzielę się przepisem na barszcz. 
Kolejny przepis pojawi się dopiero po świętach więc już teraz życzę Wam moi czytelnicy wspaniałych, rodzinnych, wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

woda
kość (ja zawsze robię na wieprzowej)
skórka z wędzonego boczku
buraki
marchewka
pietruszka
seler
cebula
czosnek
ziele angielskie
liść laurowy
barszcz czerwony INSTANT (ale nie trzeba jego dodawać, jest on tylko do podniesienia smaku)
łyżka octu
sól, pieprz, majeranek

*Nie podaję dokładnych ilości składników, gdyż zawsze robię to na oko.

Do wody wraz z kością dodać wszystkie obrane wcześniej warzywa. Wszystkie powinny być w całości. Następnie dodać skórkę boczku, czosnek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować tak długo aż buraki będą w miarę miękkie. Po tym czasie wyjąć warzywa. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ponownie je wrzucić do barszczu. Dodać barszcz Instant, ocet oraz przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem, który nadaje charakteru. Gotować przez kolejne 10-15 minut.

8 komentarzy:

  1. DO NICZEGO TAKI BARSZCZ JAK MAMY DOLEWAC DO NIEGO KONCENTRATU LUB INNYCH NIENATURALNYCH PRODUKTÓW

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. napisałam, że nie trzeba dodawać :) zresztą co kto lubi. nikogo nie zmuszam do robienia barszczu akurat z mojego przepisu :)

      Usuń
  2. Wigilijny barszcz bez grzybów , żart

    OdpowiedzUsuń
  3. Barszczyk może i wyjdzie smaczny, ale napewno nie wigilijne. No bo jak - na kości i z boczkiem ??????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy gotuje tak jak uważa. ja nikogo nie zmuszam do robienia barszczu z tego przepisu. jednemu przeszkadza brak grzybów, drugiemu to, że jest na kości i z boczkiem. ja lubię zupy odchudzone, bo zwyczajnie mój żołądek nie toleruje tłustego jedzenia. w mojej rodzinie robi się również barszcz na wędzonce i jest on zabielany śmietaną. ja takiego barszczu zjeść już nie mogę.
      każdy przepis można modyfikować wedle swojego uznania. jeśli coś mi nie odpowiada w przepisie, zawsze zmieniam pod siebie, ten przepis również można urozmaicić, bądź zrobić go inaczej :)

      Usuń
    2. zresztą co kraj to obyczaj. danie to samo a w każdym regionie smakuje inaczej, bo jest inaczej przyrządzony. tak samo może być z makiem na wigilię. u jednych jest bułka moczona z makiem i bakaliami, u drugich makaron z makiem na słodko a u trzecich kutia. kutia też jest różnie robiona, jak kto lubi. moi rodzice lubią rzadką, taką jak zupa a ja już lubię na gęsto :)

      Usuń
    3. Zapewne chodziło o to, że na wywarze mięsnym więc nie jest postny.

      Usuń
    4. Zapewne chodziło o to, że na wywarze mięsnym więc nie jest postny.

      Usuń