sobota, 28 września 2013

Leczo według mojej mamy

Kiedyś strasznie nie lubiłam tej potrawy. Dzisiaj za nią przepadam, a najbardziej smakuje mi leczo według przepisu mojej mamy. Prawdziwe niebo w gębie.


1 kg wieprzowej łopatki
2 kiełbasy
1 kabaczek
40 dag pieczarek
1 marchewka
1 papryka
1 cebula
przecier pomidorowy
przyprawy
oliwa do smażenia

Oliwę podgrzać w garnku. Łopatkę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Dusić, aż mięso zacznie robić się miękkie. Pozostałe składniki pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Następnie dodać spory słoiczek przecieru i przyprawić ulubionymi przyprawami. Dusić do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.


5 komentarzy:

  1. Ja robię z różnych papryk, pomidorów, cebuli, parówek i kiełbasy, czasem daję cukinię. Ale ten przepis też jest ciekawy :-) Spróbuję w przyszłym roku zrobić - na razie mi się przejadło.

    :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kabaczka w tym roku to nawet zamroziłam, żeby zjeść leczo w zimie :)

      Usuń
  2. kocham lecz, z kabaczkiem wręcz wielbię, ale dodaje kiełbaskę, bez łopatki i bez marchewki
    Twoje wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam leczo - idealne ma chlodny dzien :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam leczo, choć moja mama robi je całkiem inaczej.

    OdpowiedzUsuń