czwartek, 8 czerwca 2017

Gofry idealne

Jakiś czas temu kupiłam nową gofrownicę, bo moja dotychczasowa zwyczajnie nie dawała rady. Gofry wychodziły miękkie, dosłownie jak kapcie. Każdy przepis wypróbowany przeze mnie był do niczego. Tak sobie myślę teraz, że nie była to pewnie wina przepisów, a samej gofrownicy, która zwyczajnie miała niską moc. 
Tym razem postawiłam na polską firmę MPM. Wybrałam gofrownicę MGO-24. No i jestem nią zachwycona. Samemu można sobie ustawić moc pieczenia. Osobiście polecam na ustawić na full. Gofry są wypieczone, takie jak nad morzem.  Nie klapcieją tak szybko. Do gofrownicy dołączony był przepis, którym i z Wami się podzielę:


3 szklanki mąki
4 jajka
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtko od białka. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka mieszamy z cukrem w innym naczyniu po czym dodajemy olej, wodę i miksujemy. Następnie dodajemy wcześniej zmieszane ze sobą: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość razem miksujemy. Ubite białko dodajemy do całej masy delikatnie mieszając ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji.



1 komentarz:

  1. Ja też zawsze wspieram to co polskie i mam gofrownice dezala już chyba od jakiś 5 lat. U mnie to dzieci strasznie lubią gofry. Czasem im je ograniczam bo to jednak słodkości są. A jak się mocno upierają to staram sie robić je tak by bardziej fit były.

    OdpowiedzUsuń