Długo szukałam idealnego przepisu i żaden mi nie pasował. Zupa ta jest po mojemu, bez ziemniaków, z tym co lubię. Za każdym razem wychodzi bardzo smaczna.
pół kg mięsa gulaszowego
1 papryka
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 opakowanie pieczarek
1 cebula
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
1 przecier pomidorowy
3 litry bulionu warzywnego (można więcej)
sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka
3-4 łyżki mąki pszennej
oliwa
Mięso pokroić w małą kostkę i przysmażyć na oliwie. Do mięsa dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy mięso wchłonie tłuszcz, dodać wino i dusić aż do jego wyparowania. Następnie dodać bulion, pokrojone warzywa. Gotować wszystko na małym ogniu aż do miękkości mięsa i warzyw. Następnie dodać pomidory i przecier. Całość gotować jeszcze przez 15 minut. W tym czasie na patelni podgrzać mąkę do momentu aż się zarumieni. Dodać do zupy, aby ją zagęścić. Przyprawić na ostro przyprawami.
Wygląda wspaniale. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2017, która kończy się już dziś niestety.
OdpowiedzUsuńLubię takie zupy, w ogóle lubię pikantne potrawy :D
OdpowiedzUsuń