piątek, 14 marca 2014

Tort czekoladowo-kawowy

Gdy zobaczyłam przepis na ten tort, od razu sobie pomyślałam, że muszę go zrobić. W lutym moja mama miała urodziny więc zrobiłam jej małą niespodziankę. Mimo, iż jest to prawdziwa bomba kaloryczna, to tej słodkości w ogóle nie czuć. Tort rozpływa się w ustach i to dosłownie...


Biszkopt

6 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g ciemnego kakao
6 łyżek oleju

Dno tortownicy (ś. 24 cm) wyłożyć papierem, a brzegi wysmarować margaryną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę wraz z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na sam koniec dodać olej. Gotową masę przelać do tortownicy. Piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu biszkopt zrzucić z wysokości kolan, a gdy będzie już całkowicie wystudzony, przekroić go na 3 blaty.

Masa

400 ml śmietanki kremówki (dałam 30%)
2 serki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
50 g startej czekolady (dałam gorzką)

Kremówkę dokładnie ubić. Gdy będzie ubita, delikatnie zmiksować z serkami mascarpone oraz cukrem. Następnie dodać startą czekoladą i delikatnie wymieszać łyżką. 

Polewa:

2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany

Masło, cukier oraz kakao rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i energicznie wymieszać.

Dodatkowo

duży słoik śliwkowych powideł
mocna kawa

Przekładanie: Biszkopt nasączony kawą - powidła - masa - biszkopt nasączony kawą - powidła - masa - biszkopt - polewa.

Boki tortu wysmarować masą a następnie posypać kokosem, migdałami, startą czekoladą lub innym ulubionym składnikiem.

Przepis pochodzi z TEJ strony

2 komentarze:

  1. Niestety kawy nie znoszę :( Nawet w najmniejszej ilości, ale tort wygląda naprawdę imponująco! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę, rzeczywiście to jest totalna bomba kaloryczna;p Ale musi być przepyszny. Uwielbiam torty z lekkimi masami.

    OdpowiedzUsuń