czwartek, 27 marca 2014

Odchudzona kartoflanka

Odchudzona, bo bez zasmażki. Ta wersja smakuje mi najbardziej, pewnie dlatego, że nie lubię jeść tłustego jedzenia. Za zupami zbytnio nie przepadam, ale od czasu do czasu można się na nią skusić. 
Nie podaję dokładnej ilości składników, gdyż każdy gotuje w garnkach o różnej pojemności.


woda
kość (wedle uznania: wołowa, wieprzowa, drobiowa)
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek
pietruszka
seler
por
marchewka
ziemniaki
czosnek

Wodę wraz z kością, liściem laurowym oraz zielem angielskim zagotować i gotować przez ok. 10 minut. W tym czasie wszystkie warzywa oprócz pora i marchewki pokroić w drobną kostkę. Natomiast marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po  10 minutach wrzucić pokrojone warzywa oprócz ziemniaków oraz 2-3 ząbki czosnku i gotować przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wrzucić pokrojone ziemniaki i gotować do momentu aż będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę przyprawić pieprzem i solą oraz odrobiną majeranku.

4 komentarze:

  1. mmm.... super ta zupa! napewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zupa to smak mojego dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobiłaś mi ochoty na taką zupę. :P Wygląda bardzo apetycznie :-)
    Pozdrawiam, zapraszam na rozdanie. :)

    OdpowiedzUsuń