poniedziałek, 3 marca 2014

Łazanki

Makaron to jest to co kocham najbardziej. Uwielbiam go pod każdą postacią, nawet z kiszoną kapustą ;)
Nie podaję konkretnej ilości składników, gdyż każdy może zrobić łazanki wedle swojego uznania.

Zapraszam do polubienia mojego bloga. Jeszcze tylko jeden lajk, a w końcu się dowiem na czym polega ta magiczna statystyka ;)


makaron (powinien być kwadratowy, ale nie musi)
kiszona kapusta
boczek/kiełbasa
cebula
margaryna
sól, pieprz

Makaron ugotować wedle zaleceń producenta. Kapustę wypłukać, a następnie gotować przez 5 minut. Odcedzić, zalać wodą i ponownie gotować przez 5 minut. Czynność tę można powtórzyć jeszcze raz, ale nie jest to konieczne. Kapustę odcedzić. Cebulę zeszklić na odrobinie margaryny wraz z drobno pokrojonym boczkiem lub kiełbasą a następnie dodać do kapusty, przyprawić i wymieszać. Ugotowany makaron dodać do wcześniej przygotowanej kapusty i delikatnie wszystko wymieszać.

2 komentarze:

  1. Jak dla mnie łazanki to tylko z kwadratowym makaronem i to domowej roboty:) Mmmmm pycha :)
    U mnie robi się je ze świeżej kapusty. Z kiszoną nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to danie, wlasnie w tej postaci :) tyle,że ja dodaje jeszcze pieczarki przesmażone

    OdpowiedzUsuń