czwartek, 24 października 2013

Drożdżowe rogaliki

Zrobiłam je pierwszy raz w życiu. Wcześniej twierdziłam, że nie wyjdą mi, no ale do odważnych świat należy. Wyszły obłędnie pyszne. Nie są słodkie, są idealne. Już wiem, że tego przepisu nie zdradzę z żadnym innym na rogaliki :)
P.S A może wypróbuję jakiś Wasz przepis niekoniecznie na rogaliki? :)


1 kostka margaryny
5 dag drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
3 szklanki mąki
szczypta soli
2 jajka

Margarynę roztopić. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka razem z cukrem. Wymieszać tak, aby składniki się rozpuściły. Do miski wsypać mąkę, dodać sól oraz jajka. Dodać mleko z drożdżami oraz roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką do momentu aż wszystkie składniki będą ze sobą połączone. Ciasto ma być gładkie i miękkie. Gdy będzie gotowe, włożyć pod przykryciem do lodówki na godzinę (Proszę się nie martwić, ciasto na pewno wyrośnie :)). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować i uformować na kształt pizzy. Podzielić na 12 trójkątów. Ja robię to nożem do pizzy. Nadzienie nałożyć na szerszej części trójkąta, prawie że przy jego brzegu. Rogaliki zwijać od szerszej strony aż do wierzchołka trójkąta. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rogaliki rozbełtanym jajkiem z łyżeczką cukru i odrobiną wody.  Piec w piekarniku ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ja nigdy nie patrzę na czas, piekę zawsze do momentu aż rogaliki będą dobrze zarumienione.

Przepis pochodzi z TEJ strony

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie swojskie, drożdżowe rogaliki :) Mają zupełnie inny smak i zapach roznoszący się po domu... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń