wtorek, 24 września 2013

Śliwkowy czeko-dżem

Kiedyś w telewizji widziałam jak reklamują czeko-dżemy. Zawsze zastanawiałam się nad tym, jak one smakują, ale nigdy nie ciągnęło mnie do spróbowania ich smaku. Parę dni temu do mojej mamy przyszła jej koleżanka w odwiedziny. Sprzedała mi ten poniższy przepis. Swoją drogą kto kiedyś myślał o połączeniu dżemu śliwkowego z czekoladą... Jednak ten kto wymyślił to połączenie jest dla mnie mistrzem...


5 kg śliwek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
tabliczka czekolady

Śliwki wydrylować, wrzucić do garnka i smażyć przez 3 godziny. Następnie porządnie wystudzić - najlepiej zostawić na noc, więc polecam smażyć dżem na wieczór. Na następny dzień ponownie smażyć przez godzinę. Po tym czasie do dżemu dodać cukier, kakao i startą czekoladę. Po dodaniu składników smażyć przez kolejne 15 minut. Gotowy czeko-dżem przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez około 15-20 minut.

6 komentarzy:

  1. O mniam! Uwielbiam połączenie czekolady i owoców- już widzę Twój dżem na świeżej bagietce! :) Pięknie to wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak! ja juz go widze w drozdzowych buleczkach:)

      Usuń
  2. Z pewnością pyszne, ale to chyba taka "dupkobomba", jak nazywam kaloryczne rzeczy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha dokladnie tak, choc ja zawsze mowie 'raz nie zawsze' :)

      Usuń
    2. a trzy razy nie często :D
      jednak i dla mnie to baardzo kaloryczne jest :)

      Usuń
  3. pyszny jest, robiłam go kiedys ;)

    OdpowiedzUsuń