wtorek, 3 września 2013

Serowe faworki

Jeszcze nigdy nie jadłam serowych faworków. Jadłam oponki, ale faworków nie. Z tego ciasta można zrobić też oponki i na pewno nie będzie z nimi tyle bawienia się co z faworkami. Ciasto jest bardzo smaczne. Faworki więc inaczej smakują, przez co znikają w bardzo szybkim czasie :).

 
4 jajka
cukier waniliowy
szczypta soli
łyżeczka sody oczyszczonej
4 kostki twarogu
łyżka margaryny
łyżka masła
około półtorej szklanki mąki (dawałam na oko, aby ciasto było miękkie)


Ciasto zagnieść. Rozwałkować i pokroić w rąby. Każdy rąb na środku naciąć i uformować faworki. Smażyć na głębokim oleju  do zarumienienia. Faworki ułożyć na papierowym ręczniku, aby ociekły z oleju. Posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Jak dla mnie chyba za dużo roboty;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, troche roboty jest, ale warto :)

      Usuń
    2. Myślę, że jak będę robić oponki to mogę zrobić kilka takich faworków, ale do większej ilości to ja na pewno nie miałabym siły.

      Usuń
    3. oponki na pewno tez beda smaczne :)

      Usuń