piątek, 20 września 2013

Marynowana papryka jak ze sklepu

Uwielbiam paprykę pod każdą postacią. Lubię ją chrupać jako przekąskę, lubię nadziewaną, jako dodatek do sałatek no i marynowaną. W tym roku zrobiłam 22 słoiki na zimę. Przyda się do kanapek, do sałatek i do obiadów. Smakuje tak jak ta kupowana ze sklepu. Jednak chyba nie muszę się powtarzać, że na pewno jest zdrowsza niż kupowana? ;)


Do słoików:
Papryka (ilość wedle uznania)
pół łyżeczki białej gorczycy
3 ziarenka pieprzu
1 ziele angielskie
liść laurowy
ząbek czosnku

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżka soli
5 łyżek cukru

Paprykę pokroić na grube paski i umieścić w słoiku. Dodać pozostałe składniki. Zalewę zagotować i rozlać do słoików. Pasteryzować przez ok. 15 minut. 

Przepis pochodzi z TEJ strony


Paprykujemy 4

2 komentarze:

  1. ale Ty kradniesz przepisów z netu hehe, pod plagiat to podchodzi :D a tak na poważnie od dawien dawna robimy też paprykę marynowaną i też ją uwielbiam, jednak nie mogę jeść papryki, tym bardziej surowej, bo mnie żołądek boli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie kradnę, bo podaję źródło jeśli biorę z netu ;)

      Usuń