niedziela, 22 września 2013

Ciasto czekoladowe z kabaczkiem

Jadłam już ciasto marchewkowe, dyniowe, ale kabaczkowego jeszcze nie jadłam. Jest bardzo smaczne, a w połączeniu z czekoladą jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Smakuje jak podrasowany murzynek. Tego smaku nie da się zapomnieć. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc polecam zrobić ciasto na wieczór.  Podane składniki odpowiadają formie o wymiarach 20x23 cm. 


1 mały kabaczek
100 g miękkiego masła
100 g oleju
230 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
2 jajka
100 ml jogurtu naturalnego
300 g mąki
30 g mocnego kakao
30 g słodkiego kakao np. Nesquick
70 g ciemnej czekolady 

Kabaczka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czekoladę drobniutko pokroić. Zmiksować miękkie masło z olejem. Dodać cukier, sól, sodę, proszek do pieczenia i jajka. Nadal miksować. Do gotowej masy naprzemiennie dodawać mąkę oraz jogurt, następnie wsypać ciemne i słodkie kakao oraz pokrojoną czekoladę. Miksować do połączenia składników. Na sam koniec dodać kabaczka i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy i piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wystudzić ciasto i polać polewą.

Przepis pochodzi z TEJ strony

12 komentarzy:

  1. uwielbiam takie "warzywne" ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też :) warzyw nie czuć, a nadają dużo wilgotności :)

      Usuń
  2. Super,ale czy można dac cukinię zamiast kabaczka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kabaczkiem? Ooo, takiego ciasta jeszcze nie robiłam! Ale sądzę, że mi zasmakuje, bo uwielbiam warzywne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze, ciągle naskakują mnie na nowo połączenia słodyczy z warzywami. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jadłam z cukinią i masz rację, takie ciasta są lepsze na drugi dzień i mają trochę inny smak:)

    OdpowiedzUsuń