środa, 18 września 2013

Bardzo prosty domowy chleb


 Chlebek ten nie jest na zakwasie, ale jest oszukany z dodatkiem octu, aby wyglądał tak jak na zakwasie. Jest przepyszny. Prawdziwy, pięknie pachnący chleb. A co najważniejsze, świeżość utrzymuje nawet trzy dni po upieczeniu. Robiłam go już dwa razy i zrobię jeszcze nie raz. Wszystkim miłośnikom domowego pieczywa szczerze polecam. 



 1 kg zwykłej mąki pszennej (można pół na pół mąki typu 500 z mąką 650; można też krupczatkę lub wymieszać pszenną z żytnią np. po połowie, z samej żytniej lepiej nie robić) 
3/4 szklanki płatków owsianych lub otrąb pszennych lub 3 łyżki słonecznika
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka soli 
szczypta ziół prowansalskich  i czerwonej papryki
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki octu  
1 litr ciepłej wody


Drożdże rozpuścić w 0,5 l ciepłej wody. Wszystkie suche składniki wymieszać. Wlać do nich rozpuszczone drożdże i wymieszać łyżką do połączenia składników.  Następnie do ciasta wlać kolejne 0,5 l ciepłej wody wymieszanej z octem. Ciasto zagnieść łyżką. Nie trzeba wyrabiać ręką. Odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść łyżką, aby je odpowietrzyć. Podzielić na dwie części i przełożyć do foremek nasmarowanych smalcem i posypanych bułką tartą (wtedy chlebki same wychodzą z foremek) i łyżką namoczoną w wodzie uformować równo chleby. Na foremki z ciastem nakładamy jednorazówki (tworzymy taką czapeczkę) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Wyrośnięte bochenki spryskać wodą, naciąć wierzch, posypać ziarnami  i wstawić do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu.
Chwilę po włożeniu blaszek do piekarnika zmniejszyć grzanie do 230 stopni  i w tej temperaturze piec chleby przez ok. 55 minut (zależy od piekarnika, więc trzeba je obserwować). Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, odczekać ok. 5 minut i dopiero wtedy go otworzyć. Potem od razu wyjąć bochenki z piekarnika i z foremek.  Studzić na kratce z piekarnika, dzięki czemu skórka nie zaparuje i jest chrupiąca.

Przepis pochodzi z TEJ strony

7 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, szkoda, że nie mam formy odpowiedniej!

    Myślałam, że ciasto powinno się napowietrzać:-) Może coś poknociłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny chlebek! :) Domowe pieczywo jest najlepsze. :) Dodaję do obserwowanych. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) tak, domowe pieczywo to jest to. sama jestem zadowolona z tego wypieku, bo pierwszy raz upiekłam chleb:)

      Usuń
  3. Nie przepadam za chlebem robionym na zakwasie. Ale pomysł ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten chleb nie jest robiony na zakwasie! :) jest oszukany. przez dodanie octu właśnie tak wygląda.

      Usuń
  4. Chlebek wychodzi naprawdę świetny. Zrobiłam z połowy składników. Po wyjęciu z pieca okazało się to błędem, bo znikał błyskawicznie i trzeba było zrobić następny. Dzisiaj piekę z całej porcji. Wielkie dzięki za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń