niedziela, 30 lipca 2017

Sernik z brzoskwiniami

Ciasto pochodzi z książki Polska Wielkanoc. Baby, mazurki, serniki. Moją pierwszą myślą po zobaczeniu tego przepisu była "to musi być pyszne.." i faktycznie ten sernik taki jest. Jest po prostu pyszny.


Spód

3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
1 kostka schłodzonej margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

1 kg zmielonego białego sera
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki miękkiego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ponadto

1 puszka brzoskwiń w puszce
5 białek
3/4 szklanki cukru

Wszystkie składniki na spód wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części i każdą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki bądź do zamrażarki, aby było szybciej.
Przygotować masę serową - Jajka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Ucierając, stopniowo dodawać masło, mąkę i ser. Brzoskwinie osączyć i pokroić na małe kawałki. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną pianę.
Formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno formy. Wyłożyć masę serową, ułożyć brzoskwinie, a następnie rozprowadzić pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Sernik piec ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Sernik najlepszy jest na drugi dzień. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz