czwartek, 8 czerwca 2017

Ciasto z owocami i galaretką

Przepis dostałam od rodziny. Gdy jadłam to ciasto pierwszy raz, myślałam, że masa zrobiona jest z serka mascarpone. Jednak wcale to nie jest mascarpone, a własnoręcznie zrobiony twarożek, który moim zdaniem jest przepyszny. Ciasto w połączeniu z truskawkami i galaretką jest wręcz idealne. 
Do ciasta tego nie trzeba koniecznie dawać truskawek (choć moim zdaniem są najlepsze). Można dać inne ulubione owoce np. mandarynki, pomarańcze lub dowolne mrożone owoce.


Biszkopt

5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białka. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę oraz proszek. Wszystko razem zmiksować. Piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.

Masa serowa

1 litr mleka
250 ml kwaśnej śmietany
2 całe jajka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru

2 galaretki truskawkowe
800 ml wody

Galaretkę przygotować według zaleceń producenta. Mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać śmietanę wymieszaną z jajami. Gotować do momentu aż serek się zetnie. Gotowy serek odcedzić na sitku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać serek i wymieszać na głądką masę.
Biszkopt przekroić. Na dolną część biszkoptu wyłożyć masę serową i truskawki. Na to położyć drugą część biszkoptu. Na wierzch wyłożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.

1 komentarz: