Skubaniec, inaczej nazywany pleśniakiem, jak kto woli. Długo szukałam odpowiedniego przepisu. Nigdy nie chciało mi się dzielić ciasta, jedną część zostawiać, do drugiej dodawać kakao. Ja lubię proste i szybkie przepisy, bez wymyślania. Ten przepis znalazłam w starym przepiśniku mojej mamy i już wiem, że skubańca zrobię jeszcze nie jeden raz.
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
5 jajek
1 kostka margaryny
3 łyżki smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
słoik dżemu wiśniowego/porzeczkowego lub owoce
Białka ubić wraz ze szklanką cukru a pozostałe składniki zagnieść jak na kruszonkę.
1/3 ciasta wyłożyć na spód i dokładnie ugnieść. Na ciasto wyłożyć dżem lub owoce. Następnie kolejną część ciasta, ubite białka i pozostałe ciasto. Piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Wszystko w tym cieście sprawia, że jest pyszne :D
OdpowiedzUsuń