piątek, 24 lutego 2017

Chleb pszenny

To już drugi przepis na chleb na tym blogu i nie zamierzam na tym poprzestać. Ten chleb jest inny w smaku niż ten poprzedni, ale nie jest zły. Myślę, że warto go zrobić. Jednak na ten chleb bardzo ważna jest mąka. Musi to być koniecznie mąka chlebowa. Ja zrobiłam na tortowej. Jak wcześniej napisałam, nie wyszedł zły, ale uważam, że na mące chlebowej byłby lepszy.


50 dag mąki pszennej typ 650
250 ml ciepłej wody
2 dag świeżych drożdży
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
mąka do oprószenia chleba

Rozkruszone drożdże, cukier, wodę oraz 2 łyżki mąki wymieszać w dużym kubku. Rozczyn przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min.
Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z solą, masłem i rozczynem. Ciasto wyrabiać ok 15 minut. Przykryć je ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godz.
Z ciasta uformować bochenek. Umieścić go na wyłożonej papierem blasze. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Następnie chleb z wierzchu naciąć, lekko oprószyć mąką. Piec 40-50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Przepis pochodzi z książki Smaki natury. Skarby pól, lasów i ogrodów w twojej kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz