Sernik idealny. Zbity, bardzo sycący i ciężki. Jest prosty jak deska. Nie opadnie przy studzeniu, pod warunkiem, że zrobicie go wedle wskazówek w przepisie. Masa krówkowa swą słodyczą tylko podnosi smak sernika. Naprawdę warto go zrobić. Ja zrobiłam już dwa razy...
Spód
3 szklanki mąki
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
Z podanych składników zrobić kruszonkę. Przełożyć do foremki i ugnieść tak, aby była równa powierzchnia.
Masa serowa
1 kg twarogu
5 dużych jajek
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 szklanka cukru
250 g wiórków kokosowych
1 budyń kokosowy
5 dużych jajek
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 szklanka cukru
250 g wiórków kokosowych
1 budyń kokosowy
Twaróg zmielić dwukrotnie. Następnie wszystkie składniki umieścić razem w misce i miksować do połączenia składników max. 1 minutę. Tak krótki czas miksowania sprawi, że sernik będzie prosty, a jajka dodane w całości spowodują, iż sernik nie opadnie.
Sernik piec w 175 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez kolejną godzinę. Należy pamiętać, że każdy piekarnik jest inny. Ja zawsze piekę do momentu, aż sernik będzie ładnie zarumieniony.
Ponadto
1 puszka gotowej masy kajmakowej.
Masę podgrzać tak, aby była rzadsza, ale nie płynna.
Można również zrobić samemu masę kajmakową. Wtedy potrzebujemy puszkę mleka skondensowanego słodzonego. Mleko gotować przez 3 godziny. Jednak gotowa masa krówkowa będzie szybszym rozwiązaniem.
Można również zrobić samemu masę kajmakową. Wtedy potrzebujemy puszkę mleka skondensowanego słodzonego. Mleko gotować przez 3 godziny. Jednak gotowa masa krówkowa będzie szybszym rozwiązaniem.
Masę wyłożyć na wystudzony sernik.