środa, 19 lutego 2014

Sernik pod kokosową pierzynką

Wczoraj pod wieczór naszła mnie ogromna ochota na sernik. Oczywiście zawsze mam ochotę na to, czego akurat w domu nie mam. Na szczęście miałam wszystkie składniki, więc długo się nie zastanawiałam. Sernik z tego przepisu jest naprawdę dobry. Jest zbity, taki jaki powinien być. No i do tego pierzynka kokosowa, to co lubię najbardziej.
Sernik na zdjęciu jest niski, dlatego, że miałam większą tortownicę. Nie miałam też całego kg sera, więc zrobiłam z połowy porcji.


Spód:

1,5 szklanki mąki pszennej
125 g margaryny
2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody

Spód tortownicy wyłożyć papierem. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, aby powstała kruszonka. Wysypać równomiernie na dno tortownicy i dokładnie ugnieść. W przepisie jest, aby spód lekko podpiec, ale ja tego nie robiłam.

Masa serowa

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego
1 budyń waniliowy (mogą być też 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
3/4 szklanki cukru
pół szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 jajko
4 żółtka (białka odłożyć na pianę)
olejek waniliowy (ja dałam cukier waniliowy)

Dodatkowo:

100 g wiórek kokosowych
1/4 szklanki cukru

Jajka zmiksować wraz z cukrem. Miksując, dodać olej, ser, budyń oraz mleko. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka ma być. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie na wierzch wyłożyć ubitą pianę z cukrem oraz wiórkami. Ponownie wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż pierzynka się zarumieni.

Przepis pochodzi z TEJ strony

czwartek, 13 lutego 2014

Kakaowiec

Przepis od koleżanki jeszcze za czasów szkoły średniej.
Idealny. Słodycz przełamana kwaskowym dżemem. To ciasto posmakuje również tym, którzy są miłośnikami wszystkiego co kokosowe.


Biszkopt:

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Zaraz po upieczeniu biszkopt rzucić na ziemię z wysokości kolan. 

Masa:

2 szklanki mleka
200 g wiórek kokosowych
1 masło
2 białka
4 łyżki cukru pudru

Mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe i gotować aż do wyparowania mleka. Po czym wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo wystudzone wiórki. Na koniec ubić białka i dokładnie wymieszać z masą.

Dodatkowo:

2 czerwone galaretki
dżem porzeczkowy lub wiśniowy
herbatniki
polewa czekoladowa

Galaretki rozpuścić w 700 ml wody wedle zaleceń producenta. 

Przekładanie: Biszkopt --> dżem --> masa kokosowa --> galaretka --> herbatniki --> polewa

czwartek, 6 lutego 2014

Makaron ze szpinakiem

Szybki obiad w akademiku. Jego przygotowanie trwa tyle co ugotowanie makaronu ;) 


makaron
6 kostek mrożonego szpinaku
1 duża śmietana 12% lub 18%
pół kostki sera feta
1 cebula
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, vegeta
oliwa

Makaron ugotować według przepisu producenta. Szpinak rozmrozić na patelni z odrobiną wody. Dodać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać śmietanę oraz pokrojoną fetę. Przyprawić do smaku. Gotowy sos wymieszać z makaronem.

niedziela, 2 lutego 2014

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi według mojej mamy. Zawsze wychodzi i nigdy nie zawiodło. Jest miękkie i elastyczne. Dobrze się klei. Jest po prostu fenomenalne.


1 kg mąki pszennej typu 500 (ja daję 450)
800 ml ciepłej wody
4 łyżki oleju
2 jajka (ale niekoniecznie)

Wszystkie składniki ze sobą połączyć i dokładnie zagnieść ciasto. Następnie podzielić na kilka części , formować wałki i pociąć jak na kopytka. Każde kopytko rozwałkować. Można też podzielić na części, rozwałkować i szklanką wycinać kółka.

Z tej porcji wychodzi ok. 150 pierogów.