piątek, 10 stycznia 2014

Ciasto z bananami

To ciasto kocham miłością przeogromną. Gdy byłam mała, robiła je moja mama. Teraz ja przejęłam pałeczkę. Ten przepis musi mieć sporo lat, bo znalazłam go na pożółkłej kartce w starych przepisach mojej mamy. Tak nawiasem mówiąc postanowiłam, że co jakiś czas będę odświeżać mamine przepisy :)

Biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka wraz z cukrem ubić na puszystą pianę. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.

Masa czekoladowa:

0,5 litra mleka
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao
1 margaryna

Z pół litra mleka odlać 1/3 szklanki. W 1/3 szklanki mleka wymieszać suche składniki. Gotowy 'ulepek' wlać do gotującego się mleka. Gotowy budyń zaraz po ugotowaniu utrzeć z margaryną.

 Dodatkowo:

700 ml wody
2 czerwone galaretki
banany

Galaretkę zrobić wedle zaleceń producenta.
 
Biszkopt przeciąć na pół. Połowę budyniu wyłożyć na dolną część biszkoptu. Przykryć górną częścią ciasta i wyłożyć drugą połowę budyniu. Na to położyć pokrojone banany oraz wylać tężejącą galaretkę.

4 komentarze:

  1. Wygląda cudnie <3 Pychotka ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

  2. Mam pytanie jakie wymiary powinna mieć blaszka na ten placek, żeby nie był za niski?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robilam w formie o wymiarach 36x25 cm:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź:)

      Usuń