Przepis kilka lat temu znaleziony w gazecie. U mnie w domu króluje na każdych świętach. Można go zrobić również bez świątecznej okazji, zwyczajnie do kanapek. Idealnie do schabu pasuje ketchup, musztarda, chrzan lub ćwikła. Szybki do zrobienia i można powiedzieć, że jest nawet dietetyczny.
1,5 kg schabu
Zalewa
2 litry wody
1/3 szklanki grubej soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
7 zmiażdżonych ząbków czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
Wszystkie składniki zalewy zagotować i odstawić do wystygnięcia. Schab oczyścić z białych błon, włożyć do zimnej zalewy i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie schab zagotować w zalewie i gotować przez 6 minut na wolnym ogniu. Zostawić w zalewie do wystygnięcia. Wyjąć, wystudzić i kroić w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz