sobota, 8 listopada 2014

Jabłkowa pychotka

Od kiedy zaczęłam pracować, mój czas się skurczył. Mam parę nowych sprawdzonych i pysznych przepisów, ale kompletnie nie mam czasu ich wstawić. Dzisiaj więc zapraszam Was na jabłecznik w trochę innej wersji. Przepis jest niby z gazety, ale zmodyfikowałam go trochę pod siebie. Prawdziwe niebo w gębie. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc polecam go zrobić na wieczór. Głównym smakoszem tego ciasta był mój chrześniak, który skwitował "Matko, jakie to jest pyszne!". Musicie wierzyć mu na słowo :)


Biszkopt

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno z solą i cukrem. Miksując dodawać żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Pamiętajcie, aby biszkopt zaraz po upieczeniu rzucić na ziemię z wysokości kolan. Wtedy nie opadnie. 

Masa jabłkowa

1 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
3 łyżki cukru

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i smażyć do momentu, aż jabłka będą miękkie. Dodać cukier oraz galaretki energicznie mieszając, aby galaretki dokładnie się rozpuściły. Zostawić do wystygnięcia.

Masa budyniowa

1 litr mleka
3,5 łyżki mąki pszennej
3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
3 łyżki cukru (wedle uznania)
pół kostki margaryny

Z jednego litra mleka odlać szklankę i w niej dokładnie wymieszać obie mąki. Resztę mleka zagotować wraz z cukrami. Do gotującego się mleka wlać gotowy ulepek i energicznie mieszać aby nie było grudek. Margarynę pokroić na małe kawałki i wrzucić do gorącego budyniu. Wszystko szybko i dokładnie wymieszać do momentu aż margaryna się rozpuści.

Polewa

2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany

Masło roztopić w rondelku, dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i szybko wymieszać ze śmietaną. 

Przekładanie:

Biszkopt - masa jabłkowa - masa budyniowa - polewa

3 komentarze:

  1. ależ to musi być pyszne! kusisz, oj kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. budyń zimny czy ciepły



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorący mieszamy z margaryną, natomiast wystudzony wykładamy na ciasto :)

      Usuń