czwartek, 23 stycznia 2014

Królewiec

Już w szkole podstawowej miałam małe przebłyski z pieczeniem. Pamiętam jak jeździłam na ferie i wakacje do mojego wujka na wieś. Jego córka, a moja kuzynka piekła wspaniałe ciasta. Zawsze chciałam piec tak jak ona. Jej ciasta były piękne i smakowały obłędnie. To właśnie wtedy dostałam od niej przepis na tego Królewca. Od tamtego momentu minęło ok 11 lat, to wstyd się przyznać, ale Królewca zrobiłam dopiero teraz i naprawdę żałuję, że nie upiekłam go wcześniej. Ale wiecie co? Smakuje tak samo jak u mojej kuzynki :)

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody
2 jajka
30 dag margaryny

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw suchego patyczka.

Biszkopt:

4 jajka
szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem ubić na puszystą pianę, dodać żółtka a następnie obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 stopniach również do tzw suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu rzucić biszkopt z wysokości kolan aby nie opadł.

Krem:

pół szklanki cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
1 margaryna

Od mleka odjąć 1/2 szklanki a resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać mleko wymieszane z mąką. Po zdjęciu z ognia dodawać po kawałku margarynę i szybko mieszać aby się rozpuściła.

Polewa:

2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki gęstej śmietany

Masło, cukier oraz kakao rozpuścić. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę i szybko wymieszać.

Przekładanie: placek miodowy - krem - biszkopt - krem - placek miodowy - polewa

7 komentarzy: