Jeszcze nigdy nie jadłam serowych faworków. Jadłam oponki, ale faworków nie. Z tego ciasta można zrobić też oponki i na pewno nie będzie z nimi tyle bawienia się co z faworkami. Ciasto jest bardzo smaczne. Faworki więc inaczej smakują, przez co znikają w bardzo szybkim czasie :).
4 jajka
cukier waniliowy
szczypta soli
łyżeczka sody oczyszczonej
4 kostki twarogu
łyżka margaryny
łyżka masła
około półtorej szklanki mąki (dawałam na oko, aby ciasto było miękkie)
Ciasto zagnieść. Rozwałkować i pokroić w rąby. Każdy rąb na środku naciąć i uformować faworki. Smażyć na głębokim oleju do zarumienienia. Faworki ułożyć na papierowym ręczniku, aby ociekły z oleju. Posypać cukrem pudrem.
Jak dla mnie chyba za dużo roboty;p
OdpowiedzUsuńto prawda, troche roboty jest, ale warto :)
UsuńMyślę, że jak będę robić oponki to mogę zrobić kilka takich faworków, ale do większej ilości to ja na pewno nie miałabym siły.
Usuńoponki na pewno tez beda smaczne :)
Usuń