Zawsze marzył mi się domowy ketchup bez żadnej chemii. Te kupowane są tak naszpikowane chemią, że jak wyleje się jego trochę na ceratę to od razu odbarwia i nie idzie jego zmyć. Jakieś parę tygodni temu moja mama zrobiła ketchup, ale nie podszedł mi on do smaku. Może dlatego, że był z gałką muszkatołową. Ja postanowiłam zrobić swoją wersję i muszę powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę. Jest gęsty, jest smaczny i jest bardzo pomidorowy. Niczym nie odbiega od tego kupowanego. Sami spróbujecie.
1 kg pomidorów (ja dałam więcej, ponieważ robiłam większą porcję)
1 cebula
2 ząbki czosnku
mała marchewka
mała pietruszka
40 ml octu
50 g cukru
garść ziół prowansalskich lub bazylii
sól, pieprz, pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu ziołowego
2 liście laurowe
Pomidory pokroić na ćwiartki, cebulę pokroić w kostkę, a pietruszkę oraz marchewkę w talarki. Wszystkie te składniki wrzucić do garnka. Dodać liście laurowe i zioła prowansalskie lub bazylię. Całość dusić przez godzinę. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i ponownie dusić przez następne pół godziny. Przetrzeć przez sito i zagotować jeszcze raz, aż ketchup zacznie robić się gęsty. Przelać do słoiczków i pasteryzować przez 6 minut.
Przepis pochodzi z TEJ strony.
jak będę jeszcze mieć pomidory (a pewnie będę mieć) to zrobię, brzmi pysznie
OdpowiedzUsuńwłasnie skończyłam kolejne dwie porcje sosu i ogórki kiszone
w następnym tygodniu kolejna porcja ogórków w curry dla babci i K. :D
urwanie lba dosłownie :D
zrob, bo jest naprawde fantastyczny:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWeszłam w ten przepis i pomyslałam : Taki sam jak mój. Już myślałam,ze ktoś sobie " wziął jak swoje ". I jest napisane : postanowiłam zrobić swoją wersję :) To raczej moja wersja :)
OdpowiedzUsuńAle zauważyłam,że podałas źródlo :)
Smakuje ?? Bo mi bardzo :)
Pozdrawiam :)
jasne:) ja zawsze jak biore czyjs przepis, to podaje zrodlo:) nie potrafie sobie przywlaszczac cudzych rzeczy:) ketchup jest mega. taki jak kupowany:)
UsuńJa uwielbiam ketchup więc będę musiała spróbować zrobić taki domowy:)
OdpowiedzUsuńRobilam wczoraj z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńNie smakuje mi. Zamalo przypraw, zle wywazone skladniki.
zawsze można doprawić wedle swojego gustu :)
Usuń