piątek, 6 września 2013

Domowy ketchup

Zawsze marzył mi się domowy ketchup bez żadnej chemii. Te kupowane są tak naszpikowane chemią, że jak wyleje się jego trochę na ceratę to od razu odbarwia i nie idzie jego zmyć. Jakieś parę tygodni temu moja mama zrobiła ketchup, ale nie podszedł mi on do smaku. Może dlatego, że był z gałką muszkatołową. Ja postanowiłam zrobić swoją wersję i muszę powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę. Jest gęsty, jest smaczny i jest bardzo pomidorowy. Niczym nie odbiega od tego kupowanego. Sami spróbujecie.


1 kg pomidorów (ja dałam więcej, ponieważ robiłam większą porcję)
1 cebula
2 ząbki czosnku
mała marchewka
mała pietruszka
40 ml octu
50 g cukru
garść ziół prowansalskich lub bazylii
sól, pieprz, pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu ziołowego
2 liście laurowe

Pomidory pokroić na ćwiartki, cebulę pokroić w kostkę, a pietruszkę oraz marchewkę w talarki. Wszystkie te składniki wrzucić do garnka. Dodać liście laurowe i zioła prowansalskie lub bazylię. Całość dusić przez godzinę. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i ponownie dusić przez następne pół godziny. Przetrzeć przez sito i zagotować jeszcze raz, aż ketchup zacznie robić się gęsty. Przelać do słoiczków i pasteryzować przez 6 minut.

Przepis pochodzi z TEJ strony.

8 komentarzy:

  1. jak będę jeszcze mieć pomidory (a pewnie będę mieć) to zrobię, brzmi pysznie
    własnie skończyłam kolejne dwie porcje sosu i ogórki kiszone
    w następnym tygodniu kolejna porcja ogórków w curry dla babci i K. :D
    urwanie lba dosłownie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Weszłam w ten przepis i pomyslałam : Taki sam jak mój. Już myślałam,ze ktoś sobie " wziął jak swoje ". I jest napisane : postanowiłam zrobić swoją wersję :) To raczej moja wersja :)
    Ale zauważyłam,że podałas źródlo :)
    Smakuje ?? Bo mi bardzo :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne:) ja zawsze jak biore czyjs przepis, to podaje zrodlo:) nie potrafie sobie przywlaszczac cudzych rzeczy:) ketchup jest mega. taki jak kupowany:)

      Usuń
  4. Ja uwielbiam ketchup więc będę musiała spróbować zrobić taki domowy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robilam wczoraj z tego przepisu.
    Nie smakuje mi. Zamalo przypraw, zle wywazone skladniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można doprawić wedle swojego gustu :)

      Usuń